MENÜ
  • Ertuğrul Özkök - Antalya İçin Yıldız Avcılığı Saati Geldi

Ertuğrul Özkök - Antalya İçin Yıldız Avcılığı Saati Geldi

Ertuğrul Özkök'ün gastronomi ve turizm ile ilgili yazsısını buradan okuyabilirsiniz.

27 Mayıs 2016

Her bilinçli turist sürprizi sever. Turizmin kendine ait bir psikoloji dili ve sözlüğü varsa eger, "P" harfiyle başlayan maddelerinin başına ''Pozitif şaşkınlık" kavramını yazardım.

Bizi olumlu bir şaşkınlığa götüren şeyler bir mekan veya yer hakkındaki en güzel sürprizlerdir.

Böyle bir sürprizi geçen ay Antalya'da "Kaleiçi'nde" "Tuvana butik oteli" gezerken yaşadım.

Ne yazık ki bu pozitif sürpriz beni negatif bir zamanlama ile yakalamıştı. Akşam üzeri Antalya iş insanlarına bir konuşma yapacaktım. Dolayısıyla fazla yemek yememem, içki içmemem gerekiyordu. O yüzden bir "Dry tadım" yaptım. Alkolsüz yani...

Karşımda genç bir şef vardı. Özgür Tankut'u bana sevdiren ilk özelliği Boğaziçi gibi bir üniversiteden mezun olmasıydı. Diyeceksiniz ki, başka bir üniversiteden mezun olsa sevmez miydiniz... Hayır hayır asıl söylemek istediğim o değil. Boğaziçi gibi yüksek puan isteyen bir üniversiteye girip, onur derecesiyle bitirmek. Oradan Berlin School Of Ecenomics'de eğitim görmek. Sonra İstanbul'a gelip, "Mutfak Sanatları Akademisi'nden" sertifika almak,,,

Ve meslek olarak şefliği seçmek... işte meslek tercihindeki bu ihtiras ve tutku beni etkiliyor. "Pozitif sürpriz" dediğim şey bu.

O öğlen özgür Tankut'un yaptığı yemekleri tadarken, Antalya için kurduğum bir hayalin gerçek olabileceğini hissettim. Michelin yıldızı almış bir şef... Michelin yıldız sistemini eleştiren bir çok yazı okudum. Benim de eleştirilerim var. Şefleri, oraya yemek yemeğe gelen insandan çok gelecek gizli bir Michelin müfettişinin arzularına göre kurgulayan duygu bana da ters geliyor.

Ama bildiğim bir şey var. Michelin yıldızı sadece onu alan şefe itibar getirmiyor. O şefin çalıştığı restorana ve o restoranın bulunduğu kasabaya şehire de ilgiyi çekiyor. Bunu en çarpıcı biçimde İspanya'nın Bask bölgesinde ve San Sebastian şehrinde gördüm, yaşadım. Las Vegas artık sadece kumar şehiri değil. Aynı zamanda bir alışveriş ve Michelin yıldızlı restoranlar şehiri.

Evet Antalya'nın artık bir Michelin yıldızı alması zamanı geldi. Özgür Tankut bana umut veren işaretlerden sadece biri. Made in Made in NE yazık ki coğrafyamız talihsiz. Ülkemizin itibarı ne yazık ki son yıllarda çok geriledi. Bu durum "Made in Turkey gerilerken Antalya yaratmak Turkey" imzalı bir çok padokya gibi isimlerin kaliteli ürünü de olum- itibarı bazen ulkenın- suz etkiliyor. Men bileı yüksek. ^ Buna karşılık İstan- Kısaca Antalya için bul İzmir, Antalya, yüdız avcılığına başla- Bodrum, Alaçatı, Ka- ma saati gelmiştir.. Daha İstanbul'da bile yok Antalya'da olur mu? a son 2 yılda Antalya'da bir kaç "Herşey dahil" resortta kaldım. Büyüklerinde İtalyan, Uzak Doğu, Türk restoranları vardı. "Herşey dahil" anlayışında bile büyük özenle ve kaliteyle çalışan şefler gördüm, Diyeceksiniz ki bugün İstanbul'un bile Michelin yıldızı yok... Doğru ama orada olmaması, Antalya'da, Bodrum'da, Çeşme yarımadasında, Kapadokya'da, Gaziantep'te bir Michelin yıldız almak daha kolay olabilir. Japonya'da bir değil iki üç yıldız alan merdiven altı restoranlar bulunduğunu unutmamak lazım.