MENÜ
  • Gurme Kent Parma

Gurme Kent Parma

Selin Şanlı’nın Parma ziyareti ve MSA’nın da kardeş okulu olan "ALMA La Scuola Internazionale di Cucina Italiana" hakkındaki yazısını buradan okuyabilirsiniz.

29 Kasım 2016
Gurme Kent Parma

Yolculuğumuzun merkezi İtalya’nın Parma şehri. Parma, Emilia Romagna Bölgesi’nin kuzey kısmında bulunuyor. Buraya da tren ile her yönden ulaşım çok rahat. Ben Parma’ya ilk kez, geçtiğimiz günlerde Michelin Rehberi’nin 2017 versiyonunun tanıtımı için aldığım davet üzerine gittim. Italya’da klasi turist rotalarının dışında bir gezi düşünenler için çok isabetli bir seçim olacağını düşünüyorum.

GURME REHBERİ MICHELIN

Michelin Rehberi ilk kez 1900 yılında, Michelin lastiklerinin sahipleri Andre ve Edoard Michelin isimli kardeşlerin özellikle Fransa’da yerli ve yabancı turistlerin yolda kaliteli otel ve restoran bulabilmeleri için düşünülmüş. O günden günümüze ünü ve içeriği her yıl artarak gelmiş ve Avrupa’da çok önemli gurme rehberine dönüşmüş. Michelin rehberine girebilmek ve Michelin yıldızı alabilmek aşçı ve restoranlar için çok önemli bir kalite ve statü sembolü. Rehber tanıtımında her yıl Michelin yıldızları da renkli bir ödül töreni ile açıklanıyor. Michelin müfettişleri yıl boyunca restoranları kimlikleri belli etmeden normal müşteri olarak gezip kalite kontrolü yapıyorlar. Müfettişler için temizlik, sunum ve yemeğin güzelliğinin yanında müşteriye gösterilen saygı da çok önemli. Bu yıl Michelin rehberi ilk kez Milano dışında tanıtıldı ve tanıtım için Unesco tarafından “gastronomi merkezi” seçilmiş olan Parma’nın tarihi tiyatrosu Regio’da, Michelin yıldızlı şeflerin hazırladıkları yemeklerin sunulduğu gala ise Pilotta Sarayı’nda yapıldı. Pilotta Sarayı şehrin tam merkezinde, içinde 3 müze ve bir tarihi müze barındırıyor, 16. Yüzyıldan kalma çok güzel bir yapı. Özellikle Ulusal Parma Galerisi (Galleria Nazionale di Parma), Coreggio ve Parmigiano isimli Rönesans döneminin Parmalı iki büyük sanatçısının eserlerinin sergilendiği çok güzel bir müze.

NAPOLYON’UN EŞİNE ADANAN SERGİ

1800’lü yıllarda Napolyon’un ikinci eşi Maria Luisa’nın Parma’da yaşamış olması burayı daha da önemli bir yer haline getirmiş. Parma’nın merkezindeki Riserva Sarayı’nda Napolyon ve eşine adanmış bir serge bulunmakta.

Merkezindeki 900 yıllık bir geçmişe sahip Parma Katedrali de çok ihtişamlı ve ilginç bir yapı. Correggio’ya ait freskler ve barok ve rönesans devirlerinin eserleri ile süslü. Pigorini Sarayı’nda ise Robert Capa’ya ait 2. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da çekilmiş resimlerden oluşan ve olanları olduğu gibi yansıtan bir fotoğraf sergisi var.

DÜNYACA ÜNLÜ AŞÇILIK OKULU

Parma sınırları içinde barındırdığı eşsiz sanat eserleriyle olduğu kadar mutfağı ile de ünlü. Unesco tarafından gastronomi şehri ilan edilmesinin sebebi Parma’nın kaliteli besin ürünleri ve burada mutfağa verilen önem. Bu nedenle olsa gerek İtalya’nın en önemli aşçılık okulu yine Parma’da. Alma Uluslararası İtalyan Mutfağı Okulu en iyi şeflerin eşliğinde çok ayrıntılı bir eğitim ile italyan mutfağını çok iyi tanıtan aşçılaryetiştiriyor. Okulun öğrencileri arasında Türk öğrenciler de var, ve Alma İstanbul Mutfak Sanatları Akademisi ile de işbirliği yapmakta. Bu da bizim ülkemizin de dünya mutfakları arasında önemli bir yerinin olduğunun işareti ve gurur verici bir işbirliği. Alma öğrencileri Michelin rehberi tanıtım galasında Michelin yildizli şeflere eşlik ettiler ve yemek sonunda hazirladiklari çok lezzetli tatli ve pastalar ile büyük takdir aldılar. Özen ve kalite hayatın her alanında her daim görünen nitelikler. Almaokulu Parma’nın 20 km dışındaki Colorno ilçesinde bulunuyor.

PARMESANIN ANAVATANI

Gelelim Parma’nın en meşhur ürününe, parmesan peyniri. Bu peynirin yapımında kullanılan her şey, özellikle ana maddesi olan süt çok doğal ve çevre kirliliğinin olmadığı ortamda doğal otlar ile beslenen ineklerin sütü. Süt bir gece önceden beklemeye alınıyor. Sütün yağlı kısmı üst yüzeyde birikiyor ve peynir yapımından önce alınıyor. Böylece kolestrol oranı çok düşük bir ürün ortaya çıkıyor. Parmesan peyniri laktoz içermediği için süt ürünlerine alerjisi olanlar için de çok önemli bir kalsiyum kaynağı. Çok büyük sağanlarda çok büyük özen ile yapılan parmesan tüketiciye sunulmadan önce 12 ya da 36 ay bekletiliyor. 40 kiloluk bir kalıp peynir için 600 litre süt kullanılıyor. Besin değerleri çok yüksek olan parmesan çok lezzetli bir peynir.

ALMA hakkında detaylı bilgi için tıklayın.