MENÜ
  • MSA Mezunu Hakan Özfırıncı, "Ördekli Crois Sandviç" ile Delifrance Dünya Sandviç Yarışmasını Kazandı

MSA Mezunu Hakan Özfırıncı, "Ördekli Crois Sandviç" ile Delifrance Dünya Sandviç Yarışmasını Kazandı

Delifrance Dünya Sandviç Yarışması

21 Şubat 2014

Türk Mutfağı’nı akademik ve kültürel anlamda dünyaya tanıtan Türkiye’nin lider uluslararası diplomalı profesyonel mutfak okulu Mutfak Sanatları Akademisi’nde (MSA) Profesyonel Aşçılık eğitimi alan Hakan Özfırıncı, Fransa’da düzenlenen 10. Delifrance Dünya Sandviç Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etti. 7 ülkeden yarışmacılarla mücadele eden Özfırıncı, portakallı ördek tarifine Türkiye’ye özel tatlar ekleyerek yarattığı sandviç ile birincilik ödülüne layık görüldü.

“Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi” ile Türk Mutfağı’nı dünyaya tanıtan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Türkiye’nin gastronomi kültürüne sağladığı katkılara bir yenisini daha ekledi. MSA’da Profesyonel Aşçılık eğitimi alan Hakan Özfırıncı, dünyanın en iyi mutfak okullarından öğrencilerin yarıştığı 10. Delifrance Dünya Sandviç Yarışması’nda büyük bir başarıya imza atarak birinci oldu. İkinciliği İngiltere, üçüncülüğü ise Fransa’dan katılan yarışmacı kazandı.

Hakan Özfırıncı’nın hazırladığı ‘Ördekli Crois Sandviç’ tarifinde yer alan ördek göğsü, portakal kabuğu rendesi, kavrulmuş acı biber ve nar sosu sofistike bir lezzet oluştururken, baharat ve sosların orjinalliği öne çıktı. Paris Pastacılık Okulu ve Cenevre President Wilson Hotel Bayview Restoran’da toplam 10 günlük bir eğitim kazanan Özfırıncı, Delifrance Jüri Başkanlığı görevini üstlenen Fransız gastronomi dünyasının fikir liderlerinden şef Michel Roth ile çalışma imkânı da bulacak. Hakan Özfırıncı, 2013 Mayıs döneminde MSA’nın Profesyonel Aşçılık eğitiminden mezun oldu. Özfırıncı, stajını da MSA’da tamamladı.

Kendi alanında benzeri olmayan yarışma Organizasyona Fransa, İngiltere, İtalya, Türkiye, Japonya, Curaçao ve Panama’dan yarışmacılar katıldı. Değerlendirmede sandviç maliyetinin 2.5 Euro’yu geçmemesi ve tarifin 50 dakika içinde 6 porsiyon yapılabilecek pratiklikte olmasının yanı sıra besin değeri ve lezzete sahip olması da dikkate alındı.

Avrupa’nın lider Fransız üreticisi Delifrance, 20 fırın, 3300 çalışan ve 1000’den fazla ekmek, pastacılık mamülleri ile hizmet veriyor. Delifrance Dünya Sandviç Yarışması ilk olarak 1999 yılında, ekmek ve çeşitli lezzetleri bir araya getirme konusunda tutkulu kişileri teşvik etmek amacıyla yapıldı. Kendi alanında tek olan yarışma, dünyanın önde gelen aşçılık okullarının öğrencilerinin katılımına açık.

Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi:

“Dünyaya Türk Mutfağı Hareketi” projesi, Türk Mutfağı eğitimi için üç yıl süren araştırma çalışmaları ile başladı. MSA eğitmen şefleri ve danışmanları Türkiye’nin değişik bölgelerini dolaşarak, farklı gastronomik bölgeler bazında sayısız reçete ve ürün topladı, araştırma yaptı. Elde edilen veriler titizlikle kategorize edilerek kayıt altına alındı ve akademik çalışmalar başladı. Projenin ilk adımı, Amerika’nın en büyük profesyonel aşçılık okulu olan Johnson & Wales Üniversitesi ile birlikte atıldı. Türk Mutfağı eğitimi, Johnson & Wales Üniversitesi müfredatına dâhil edildi. MSA şefleri, İtalya’nın saygın aşçılık okulu Alma La Scuola Internazionale di Cucina Italiana’da gerçekleştirilen uluslararası konferansta, Türk Mutfağı konulu bir seminer vererek hem Türk mutfak ve sofra kültürünün gelişimini aktardı. Ayrıca İngiltere’nin saygın aşçılık okulu South Downs College’da Türk lezzetlerinin sunulduğu özel bir gece düzenlendi.