MENÜ
  • Eğitmen Şef Alev Kestelli, Pastacılığın Vegan Halini Milliyet'e Anlattı.

Eğitmen Şef Alev Kestelli, Pastacılığın Vegan Halini Milliyet'e Anlattı.

Alev Kestelli 2016’dan beri MSA’nın eğitmen şef kadrosunda yer alıyor. Kendi de vegan olan Kestelli’yi yaptığı vegan pastalarla tanıyoruz. Kestelli, vegan beslenmeyi “Sadece beslenme şekli olarak ele almak veganlığı hafife almak olur. Sağlıklı bir beslenme, bireyin kendisini etkilerken; vegan beslenmede hem birey, hem de diğer canlılar etkilenir” sözleriyle anlatıyor. Alev Kestelli, vegan beslenmede dikkat edilmesi gereken unsurları sıralarken tek tip beslenme yerine doğada bulunan sebze, meyve, bakliyat çeşitliliğinden faydalanmak gerektiğini belirtiyor ve ekliyor: “Vegan beslenme denilince akla hemen yeşillik, salatalık, mercimek gelir. Oysa her mevsimin kendine ait bolca sebze ve meyveleri bulunur.

05 Mart 2019
Eğitmen Şef Alev Kestelli, Pastacılığın Vegan Halini Milliyet'e Anlattı.

Yumurta ve süt yok

Kek ya da pasta yapmaya kalktığımızda ilk elimize alacaklarımız yumurta ve süt olur. Alev Kestelli bize hayvansal ürünler olmadan vegan pasta yapmanın sırrını anlatıyor: “Vegan olmaya karar verdiğimde en çok duyduğum şey ‘E sen nasıl pastacı olacaksın?’dı. Benim de o zamana kadar düşündüğüm şey yumurta, süt ve tereyağı olmadan pasta olmayacağıydı. Oysa nasıl klasik pastacılığın kendine ait bir kimyası varsa, vegan pastacılığın da kendine ait kimyası var. Önemli olan yumurtayı, sütü veya tereyağını neden kullandığımızı bilmemiz. Aroma versin diye mi ilave ediliyor, yoksa başka görevleri de var mı? Bunu netleştirince size o görevi yapan, hayvansal kaynaklı olmayan malzemeleri araştırıp, bulup denemeler yaparak; kıvam, doku olarak içinize sinen yapıda bir ürün çıkarmak kalıyor.”

Vegan sade kek

İçindekiler: l 240 gr bitkisel süt l 5 gr elma sirkesi l 210 gr un l 100 gr şeker l 4 gr kabartma tozu l 3 gr karbonat l 60 gr erimiş Hindistan cevizi yağı veya herhangi bir bitkisel sıvı yağ l 2 adet limon kabuğu rendesi l 1 adet limon suyu

Hazırlanışı: Bitkisel süt ile sirkeyi bir kapta en az 10 dakika bekletin. Kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırın. Beklettiğiniz sirkeli süte erimiş Hindistan cevizi yağını ekleyin. Sıvı malzemeleri kuru malzemelerin üzerine döküp iyice karıştırın. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Servis ederken üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.