MENÜ
  • Türkiye'nin Artizanal Peynirleri

Türkiye'nin Artizanal Peynirleri

Mutfak Dostları Derneği

14 Mart 2014

Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) ve Mutfak Dostları Derneği (MDD) işbirliğiyle düzenlenen Türk Mutfağı’nın Yapı Taşları başlıklı seminerler dizisi, “Türkiye’nin Artizanal Peynirleri” etkinliğiyle devam ediyor. Kars Gravyeri, İsli Çerkes peyniri ve Divle Obruk peyniri olmak üzere 3 çeşit artizanal peynir üzerinde durulacak olan etkinlik 19 Mart Çarşamba akşamı MSA’da gerçekleştirilecek.

Türkiye’nin lider mutfak okulu Mutfak Sanatları Akademisi ve Mutfak Dostları Derneği işbirliği ile hayata geçirilen “Türk Mutfağı’nın Yapı Taşları” etkinlikleri kapsamında 19 Mart Çarşamba akşamı Türkiye’nin Artizanal Peynirleri konusu ele alınacak. Artizanal peynirlerle ilgili genel bir değerlendirme yapacak olan MDD eski başkanı, gazeteci-yazar Ahmet Örs, “Zengin bir peynir kültürüne sahibiz ama bu konuda yapılan çalışmalar yeterli mi?, Geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerimizin korunması, gelişmesi ve yaşaması için neler yapıyoruz?, Anadolu peynirleri dünya peynirleriyle kıyaslandığında hangi konumda?” gibi soruları cevaplandıracak.

Seminerde üç çeşit artizanal peynir üzerinde durulacak. İlhan Koçulu Kars Gravyeri, Mustafa Suvan İsli Çerkes peyniri ve Zafer Yaşar Divle Obruk peyniri hakkında bilgi aktaracak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlikte konuklar bu üç çeşit peynirin geleneksel anlamda üretim aşamalarını görsel sunumlarla izleyip, MSA’nın günün peynirleri ile hazırlayacağı özel ikramlar ile tadım yapma fırsatına da sahip olacak. Türkiye’nin Artizanal Peynirleri seminerleri devam edecek. Dünya üzerinde binin üzerinde peynir çeşidi olduğu sanılıyor. Bunların önemli bir kısmı endüstriyel şekilde üretilirken bazıları da hâlâ geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Örneğin ülkemizde bazı yörelerde keçi tulumunda, ufak küplerde veya tülbentler içinde son derece lezzetli ve geleneksel peynirlerin üretimi devam ediyor. Ama ne yazık ki bazı çeşitler, teknolojik üretimin yaygınlaşması karşısında yavaş yavaş unutulup yok oluyor ya da eski tadını yitiriyor. Türkiye’nin Artizanal Peynirleri konusundaki etkinlik çalışmalarının diğer peynir çeşitlerini de kapsayan bir seri halinde devam edeceği bilgisini paylaşan Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç; “Bu konuda her mutfak dostuna önemli görevlerin düştüğü inancındayım” diyerek geleneksel üretimin desteklenmesinin önemini vurguluyor.

TARİH: 19 Mart 2014, Çarşamba
SAAT: 18.00 – 21.30
MEKAN: MUTFAK SANATLARI AKADEMİSİ (MSA)
REZERVASYON İÇİN:0 544 947 00 19 – 0 216 506 17 39
KATILIM ÜCRETSİZDİR. SINIRLI KONTENJAN SEBEBİYLE REZERVASYON YAPTIRMANIZI RİCA EDERİZ.