MENÜ
  • Turşusunu Kuruyoruz

Turşusunu Kuruyoruz

MSA mezunu Müşerref Kartaler’in de dahil olduğu kitap projesi 'Tel Dolap’ hakkındaki röportajı buradan okuyabilirsiniz.

22 Ekim 2016
Turşusunu Kuruyoruz

Cumartesi Postası

Oyuncu-sunucu Gizem Soysaldı Karabey ve yemek stilisti Müşerref Kartaler; iki yakın arkadaş. İkisi de yemeğe ve farklı tatlara meraklı. Birlikte yaptıkları 'Tel Dolap' adlı televizyon programı kitap oldu. Büyük bir satış rakamı yakalayan kitabın yaratıcılarıyla söyleştik. Ve elbette, tam zamanı diye onlardan turşu tarifleri aldık.

Gizem Hanım nereden çıktı yemek kitabı fikri?

Uluslararası ilişkiler okudum. 2011'de 'Soframız' programını sunarken 30 şehir gezdim, 400 yemeğin yapımına eşlik ettim. 'Tel Dolap' adlı televizyon programını da Müşerref ile birlikte hazırladık. 'Tel Dolap-Bir Kavanoz Mucize' adlı kitabımız Anadolu lezzet ve tariflerini, şehir insanıyla buluşturma fikrinden doğdu. Bunların ne kadar kolay yapılabildiğini göstermeye çalıştık. İnsanlar doğal ürünlerle beslensin, işin keyfîne varsın istedik.

Sizi de tanıyabilir miyiz Müşerref Hanım?

M.K.: Hem iktisat eğitimi alıyor hem bir restoranda çalışıyordum. Yemek maceram orada başladı. Sonra Mutfak Sanatları Akademisi'nden profesyonel aşçılık sertifikası aldım. Otel ve restoranların beş yıldızlı mutfaklarında çalıştım. Hatta restoran işlettim. Şimdi danışmanlık da yapıyorum.

Neler var kitabınızda?

Bir zamanlar tel dolaba konabilen pek çok tarif var. Reçel çeşitleri, domatesin tüm kulanım metotları, hafif tatlılar, kefirden şalgam suyuna ve nar ekşisine kadar içecekler, soslar... Turşular bölümü ilginç. Adım bile bilmediğimiz turşu tarifleri vermişsiniz. Ama meyveli tarifler de var.

M.K: Turşuyu sadece sebzeyle yapmak zorunda değilsiniz. Kitabımızda erik turşusunun tarifi de var. Programımızda muşmuladan turşu yapmıştık mesela. Armut turşusu da müthiş lezzetli oluyor.

Kitap satışından memnun musunuz?

G.S.K: 'Tel Dolap/Bir Kavanoz Mucize' LAV'ın katkısıyla, Remzi Kitapevi'ndan çıktı. İlk baskısı bitiyor, ikinci baskısı yolda.

Başka projeniz olacak mı kitap çıkarmaya yönelik?

G.S.K: İlk kez size söylüyorum, evet, bebek ve çocuk yemekleriyle ilgili bir kitap hazırlamak istiyorum. Deneyimlerimden biliyorum, katı gıdaya geçişte yaratıcı tarifler bulmak zordur. İnternet çok yararlı ama bazen kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Doğru bilinen yanlışları da çok. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kolay bulunan, pratik yaratıcı, çocukların seveceği tarifler vermek istiyorum.